4 Golongan Orang Yang Dirindui Oleh Syurga

4 Golongan Orang Yang Dirindui Oleh Syurga

4 Golongan Orang Yang Dirindui oleh Syurga, Ini Penjelasannya | Syurga merindui 4 (empat) golongan manusia, termasuk: Kumpulan pertama adalah golongan orang yang suka membaca dan mempelajari Al-Quran.

Sebagai nasihat nabi Muhammad SAW, Yang memerintahkan umatnya untuk belajar tanpa merawat usia sejak lahir hingga memasuki kubur.

Satu-satunya bacaan yang memberi ganjaran hanya membaca al-Quran. Membaca Al-Quran dengan lancar maka setiap huruf akan mendapat ganjaran 1.

Dan bagi mereka yang tidak lancar membaca maka akan mendapat pahala 2 per huruf. Orang-orang yang rajin membaca al-Qur’an,

Terutamanya dalam bulan suci Ramadhan, pahala yang diberikan oleh Allah SWT. Bagi mereka yang membaca al-Qur’an, dihitung satu huruf, 700 kali ganjaran. “Tidak ada hari tanpa membaca al-Quran.

Dan bacaan terbaik ialah Al-Qur’an. Oleh kerana itu, kalikan membaca Al-Qur’an, terutama pada bulan ini berkat, semua ganjaran akan dikalikan.

Kumpulan kedua adalah kumpulan orang yang dapat mengekalkan lisan mereka sebagai hadis nabi yang mengatakan, “Akan diselamatkan oleh manusia yang dapat menjaga mulutnya”.

Lisan boleh menyebabkan orang berjuang dan perceraian antara satu sama lain. Oleh itu, lebih baik jika bulan Ramadan dapat digunakan untuk belajar mengekalkan lisan.

Mengekalkan lidah, daripada mengatakan sesuatu yang boleh menyakiti orang yang mendengarnya, marilah kita mengelakkannya, serta tindakan kita. Kerana semua tindakan kita di dunia ini semua akan dipertanggungjawabkan oleh Allah SWT, di akhirat.

Kumpulan ketiga yang dikehendaki oleh Allah adalah sekelompok orang yang suka memberi makan orang lapar dan puasa. Ibadah puasa mengajar orang untuk memahami dan memahami apa yang mereka rasa.

Memberi makan orang yang berpuasa pantas juga sangat bermanfaat. Sebagai Hadits Rasulullah Allāh Menyediakan makanan untuk orang yang kelaparan,

ini adalah peluang yang baik bagi kita umat Islam yang diberikan oleh Allah untuk mendapatkan lebih banyak nasib, untuk memberikan karunia secara tekun, terutama untuk memberikan makanan untuk memecah puasa bagi mereka yang berpuasa.

Kelompok keempat yang dikehendaki Allah adalah sekelompok orang yang ikhlas berpuasa pada bulan Ramadhan.

Sejarah menceritakan bagaimana para sahabat Nabi merasa sedih dan menangis kerana mereka akan ditinggalkan bulan Ramadhan. Rakan-rakan berdoa agar bulan Ramadan dapat bertahan sepanjang tahun.

Dengan sejarah ini, dapat disimpulkan bahwa berkah dan rahmat yang ditawarkan oleh Allah melalui bulan Ramadhan.

4 golongan yang syurga rindui
1. Pandai quran
2. Jaga mulut… mulut ada insuran
3. Suka belanja org makan
4. orang yg teruja kedatangan ramadhan.

Semoga allah golongkan kita dalam orang2 yang syurga rindu..aamiin

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat