7 Tips Untuk Elak Bergaduh Antara Suami Isteri

7 Tips Untuk Elak Bergaduh Antara Suami Isteri

7 Tips Untuk Elak Bergaduh Antara Suami Isteri, Ini Penjelasannya | 1. Utamakan pasangan

<+>Tidak kira anda seorang isteri atau suami, meletakkan pasangan di tempat yang pertama dalam semua hal (semestinya selepas Allah SWT dan Rasulullah saw) adalah keutamaan anda.

Sebelum lakukan sesuatu, fikirkan kesannya kepada pasangan anda. Dapatkan pandangan pasangan jika anda perlu membuat sebarang keputusan.

2. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan

<+>Aktiviti yang boleh melibatkan anda berdua seperti menonton wayang, berkelah, melancong boleh mengeratkan hubungan kerana ia adalah masa berkualiti bersama.

3. Tetapkan masa untuk berdua

<+>Walau sibuk bagaimanapun, anda perlu mewujudkan satu masa untuk saling berdua-duaan. Jadikan sehari dalam sebulan sebagai masa untuk anda dan pasangan menghabiskan masa bersama-sama.

4. Abaikan hal remeh-temeh

<+>Jangan ambil pusing hal-hal remeh yang boleh mengganggu rumah tangga anda. Jika berlaku kesilapan yang kecil, maafkan kesalahan pasangan.

5. Jangan menipu

<+>Beritahu perkara yang sebenar kepada suami atau isteri anda. Individu yang sering merahsiakan sesuatu dari pasangan akan menyebabkan pergaduhan berlaku apabila pasangan mendapat tahu perkara tersebut.

6. Selalu tunjukkan kasih sayang

<+>Kerap berpegangan tangan, memeluk dan memaksimumkan hubungan fizikal antara suami isteri terbukti mengurangkan stres.

Oleh itu pastikan dalah sehari, anda mesti mencium dan memeluk suami/isteri masing-masing. Tetapi awas bukan di khalayak ramai ya!

7. Fokus kepada kebaikan

<+>Setiap orang memang ada kelemahan dan keburukan masing-masing. Lebih baik anda beri tumpuan kepada kebaikan suami/isteri anda berbanding asyik memikirkan kelemahan dan keburukannya.

Saling memahami kekuatan masing-masing dan cuba melengkapi antara satu sama lain. Sampaikan kritikan dengan cara yang berhemah untuk mengelakkan pergaduhan.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Leave a Reply