Beginikah Nasib Wanita Islam

Beginikah Nasib Wanita Islam Di Singapura?

Seorang wanita Singapura menyatakan kekecewaan terhadap sebuah agensi kerajaan tidak dinamakan selepas penemuduga didakwa memberitahunya beliau perlu menanggalkan tudung jika mahu bekerja di situ.

Laporan MSN menyatakan wanita itu menghadiri temu duga kerja di sebuah agensi kerajaan dua bulan lalu dan mendapat berita gembira menerusi panggilan telefon semalam.

Beliau menerima tawaran jawatan dipohon kerana agensi itu tertarik dengan kelayakannya.

Namun beliau terkejut dan terganggu apabila penemuduga didakwa memberitahunya: “Untuk bekerja di sini, kami perlu anda menanggalkan tudung.

Wanita itu segera menolak tawaran, menyatakan beliau tidak selesa dengan kejahilan dan sikap tidak peka agensi kerajaan terhadap wanita Islam.

Sekian Terima Kasih.

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Leave a Reply