Kerajaan Arab Saudi Benarkan Guna Visa Umrah

Kerajaan Arab Saudi Benarkan Guna Visa Umrah

Kerajaan Arab Saudi Benarkan Guna Visa Umrah Untuk Melawat Semua Bandar | Kerajaan Saudi Arabia telah membuat satu pengumuman yang jemaah haji luar,

Yang menunaikan umrah boleh melawat semua bandar di negara tersebut dengan hanya menggunakan visa umrah mereka selama 30 hari.

Sumber yang dikeluarkan oleh media tempatan, Al Arabiya juga memaklumkan dalam tempoh 30 hari itu, 15 hari mesti dihabiskan dengan melawat dua masjid besar di Makkah dan Madinah, kata Ketua Kementerian Haji dan Hal Ehwal Umrah Abdulaziz Wazzan.

Umrah juga bakal dibuka untuk semua umat islam selama 10 bulan. Langkah ini diambil kerana Saudi Arabia ingin mempromosikan industri pelancongan negara tersebut dan mengalu-alukan kehadiran umat islam dari serata dunia.

Sekian Terima Kasih.

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat

Leave a Reply